En utmaning för användning av 100 % förnybar energi är förmågan att lagra energi i stor skala. Emulate Energy har utvecklat en algoritm som imiterar ett fysiskt batteri genom att utnyttja förändringar i efterfrågan på el. I stället för att förlita sig på råmaterial för tillverkning av fysiska batterier hanterar Emulates virtuella batteri energilagringsutmaningar genom att använda cutting edge-forskning och smarta digitala lösningar. Kärnan i teknologin är en spin-off från forskning på MIT.

– Med backning från några av världens mest progressiva energibolag och en aktör som Axsol sätter vi oss i en utmärkt position för att lösa en av de största samhällsutmaningarna vi har framför oss. Detta är ett mycket viktigt steg och en milstolpe för vårt företag. Nästa steg för oss är att rekrytera talanger till vårt växande team och att skala upp vår verksamhet internationellt, säger Shwan Lamei, VD och grundare av Emulate Energy.

RosholmDell har biträtt Lund- och Bostonbaserade Emulate Energy när bolaget tagit in kapital om MSEK 22 från Axel Johnsons Axsol, Skellefteå Kraft och Utvecklingsklustret. RosholmDells team bestod av Carolina Thoft och Ebba Dyvik.